Nyhedsbrev
Receptkuverternes historie

Lidt om receptkuverternes historie


Det er ikke helt sikkert hvornår receptkuverten blev anvendt første gang. Det menes, at de første blev taget i brug omkring 1870, og at de i løbet af de næste 10 år, blev udbredt over hele landet. Blandt de tidligste er en kuvert fra Mariager Apotek fra 1875.

Hvorfor de bruges vides heller ikke, men måske er ideen udsprunget fordi Sundhedskollegiet klagede over sjuskeri ved udskrivning af recepter. Opmærksomheden skærpedes omkring dette formular, så måske derfor har man valgt at være mere omhyggelig med omgang af recepter.

Receptkuverterne har gennem tiderne fremvist en imponerende udsmykning. Mange af dem kan deles op i kategorier som:

* Apoteksbygninger
* Apoteksinteriør
* Dyresymboler
* Andre symboler
* Seværdigheder
* Kort
* Kundeinformation
* Standardkuverter
* Kuverter af i dag.

Apoteksbygninger er et af de mest udbredte motiver. Disse kuverter fortæller et lille stykke lokalhistorie og giver samtidig et billede af gadelivet på den tid motivet stammer fra.

Kuverterne med apoteksinteriør, fortæller også en lille historie. De kunne vise, hvordan der så ud inde i apoteket, eller hvilket apparatur man brugte til fremstilling af medicinen. Det kunne også være såkaldte standkrukker, som var krukker til opbevaring af de indholdsstoffer, der indgik i datidens lægemiddler.

Mange apoteker har dyremotiver eller dyresymboler på kuverten. Det er som regel de apoteker hvor dyret indgår i apotekets navn. F.eks. Svane Apoteket Odense, Holbæk Elefant Apotek, Thisted Løve Apotek osv. Men ikke alle apoteker hed noget med et dyr, selvom det var afbilledet på kuverten. Skibby apotek havde i mange år et næsehorn på kuverten.

Af andre symboler kunne ses stjerner, motiver fra mytologien eller historien, byvåben m.m. Mange af disse motiver havde også relation til apotekets navn.

Seværdigheder er også blevet trykt på receptkuverter. Det kunne være byens lokale seværdighed eller en mere landskendt seværdighed.

På Helsingør Apotek havde de et motiv af Kronborg, og på Vordingborg Apotek er motivet af Gåsetårnet. Denne type motiv er også i nyere tid brugt meget. Ikke kun med bygningsværker (storebæltsbroen) men også med fredede naturområder eller bygninger.

På kuverter med kort, kunne kunderne få oplysninger om apotekets beliggenhed men også om tilkørselsforhold, offentlige transportmuligheder eller måske om parkeringsforhold.

Enkelte kuverter havde påtrykt kundeinformationer, på nogle kuverter stod det på bagsiden, men flere havde det som eneste udsmykning på forsiden. Det kunne være alt lige fra åbningstider til gode råd om brug af medicin, hvilke ydelser apoteket kunne tilbyde sine kunder eller lidt om apoteket. Der er også enkelte kuverter, der har forklaringer i brug af forskelligt apparatur, kunderne kunne købe.

Standardkuverter har eksisteret helt fra 1880. Dengang var de udformet med ranker, blomster, sirlige rammer m.m. Så kunne apoteket selv udfylde med sit navn samt andre oplysninger, man ønskede, kunderne skulle have. I dag er det motiver som krydderier, urter, gammelt produktionsudstyr m.m. der er på standardkuverterne.

Kuverter af i dag er der lige så mange flotte og kreative motiver på kuverterne som dengang i starten af 1900 tallet.  Mange apoteker vælger selv at designe kuvertens motiv, og mange har hele serier af motiver. Det er også ofte brugt at lade en kunstner, mere eller mindre landskendt, designe kuverterne.

Dine oplysninger